Η απώλεια της φωνής σας τουλάχιστον όπως εσείς την ξέρατε, είναι πράγματι μία μεγάλη δυσκολία. 'Ισως ακόμη να νιώθετε αποκομμένοι από το περιβάλλον σας και να δυσκολευέστε να επικοινωνήσετε.
Μην απογοητευεστε ομως!
Η χαρά της επικοινωνίας δεν έχει χαθεί!

Ζητήστε τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου λογοθεραπευτή.

Μαζι θα επιλέξετε την πιο κατάλληλη μέθοδο έτσι ώστε να ακούγεστε και πάλι!

3 τρόποι για να αναπτύξετε την νέα σας φωνή

- Λαρυγγόφωνο.


Πρόκειται για ένα φορητό ηλεκτρονικό μηχάνημα στο μέγεθος ενός μικρού φακού. Τοποθετείται στην περιοχή του λαιμού την ώρα που θελουμε να μιλήσουμε. Δημιουργεί μια τεχνητή φωνή. Η φωνή που παράγεται ειναι «ρομποτική». Ωστόσο μπορείτε να επικοινωνήσετε αμέσως, γρήγορα και εύκολα, παρακολουθώντας μόνο μερικές συνεδρίες με το λογοθεραπευτή. Η χρήση του ενός χεριού είναι απαραίτητη. Η αγορά του κειμένεται από 700-1300 ευρώ και υπάρχει κάλυψη μερική ή ολική, ανάλογα το ταμείο.

- Οισοφάγεια ομιλία.

Πρόκειται για την πιο γνωστή μέθοδο αποκατάστασης φωνής μετά από ολική λαρυγγεκτομή. Bασίζεται στην εισαγωγή και εξαγωγή του αέρα απο το στόμα στον οισοφάγο, η οποία δημιουργεί το νέο ήχο. Πρόκειται για μια φωνή «ανθρώπινη», με χαμηλή ένταση και συχνότητα. Tα αποτελέσματα ειναι εξαιρετικά, εφ’οσον διδαχθεί σωστά από τον κατάλληλο ειδικό και φυσικά με την απόλυτη συνεργασία του ασθενή. H κατάκτησή της οισοφάγειας ομιλίας πραγματοποιείται με συνεδρίες λογοθεραπείας που διαρκούν από 3-9 μήνες. Yπάρχει κάλυψη από τα ταμεία.

- Φωνητικές προθέσεις.

Εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν, ο χειρούργος σας έχει τοποθετήσει μεταξύ τραχείας και οισοφάγου μια «βαλβίδα ομιλίας» που ονομάζεται φωνητική πρόθεση. Πιέζοντας τη βαλβίδα με το χέρι σας ο εκπνεόμενος αέρας μεταφέρεται μέσω της βαλβίδας στον οισοφάγο, παράγεται ήχος. Η ομιλία ονομάζεται τραχειο-οισοφαγεια και έχει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι ο ασθενής δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να μάθει να μιλά. Λίγες συνεδρίες με ειδικευμένο λογοθεραπευτή αρκούν για μια άνετη και καλή σε ποιότητα φωνή.

Ωστόσο, χρειάζεται

√ καθημερινή φροντίδα-υγιεινή της βαλβίδας (οδηγίες από το λογοθεραπευτή).

√ χρήση του ενός χεριού για την παραγωγή της νέας φωνής.

√ αλλαγή της βαλβίδας, χωρίς χειρουργική επέμβαση, σε 6-12 μήνες.